سفارش تبلیغ
صبا ویژن



























بچه مسلمون

 فیبریلاسیون دهلیزی چیست ؟
در شرایط طبیعی قلب با ضربان منظمی دچار انقباض شده و سپس شل می شود . برخی از سلولهای قلب، پیامهایی الکتریکی ایجاد می کنند که سبب انقباض قلب و پمپ خون می شود . این سیگنال های الکتریکی در نوار قلب (الکتروکاردیوگرام) یا ECG نشان داده می شوند . پزشک شما ECG شما را خوانده و مشخص می کند که آیا پیامهای الکتریکی قلب شماطبیعی هستند یا خیر؟
در فیبرلاسیون دهلیزی دو حفره فوقانی قلب یعنی دهلیزهای قلب، فاقد ضربان مطلوب می باشند . بجای ضربان منظم و الگوی طبیعی ، دهلیزها به شکل غیر منظم و تند منقبض می شوند . پمپ کردن مناسب خون توسط قلب مهم است چرا که با پمپ مناسب خون توسط قلب ،نیازهای اکسیژن و تغذیه ای بدن تامین می شوند . شما می توانید با فیبریلاسیون دهلیزی زندگی کنید ، اما این مشکل منجر به سایر مشکلات ریتم قلبی ، خستگی مزمن ، نارسایی قلبی و بدتر از همه افزایش احتمال سکته مغزی می شود . جهت کنترل این مشکل مراجعه منظم به پزشک ضروری می باشد .
قلب شما دارای یک ضربانساز طبیعی است که گره سینوسی نامیده می شود و پیامهای الکتریکی را ایجاد می کند . این پیامها سبب انقباض قلب و پمپ کردن خون می شوند .
 منبع : دانشگاه عوم پزشکی و خدمات درمانی تهران
من چگونه بفهمم که مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی هستم ؟
دراین قسمت برخی از علایمی که ممکن است شماتجربه کنیدذکر میشود :
ضربان سریع و نامنظم.
تپش قلب یا احساس ضربه سریع درداخل قفسه سینه.
 سرگیجه ، تعریق و درد یا فشار در قفسه سینه.
 تنگی نفس ، اضطراب.
 خسته شدن زودرس به هنگام ورزش .
 غش کردن (سنکوپ).
 
چه چیزی می تواندفیبریلاسیون دهلیزی رااصلاح نماید ؟
برخی مواقع فیبریلاسیون دهلیزی را با شوک الکتریکی می توان درمان نمود . ممکن است این شوک ضربان قلب را به شکل طبیعی در آورد .
 ممکن است شماازداروهایی مانندمهارکننده های بتایا داروهای ضدآریتمی جهت کمک به برگشت ریتم قلبتان به حالت طبیعی، یاازداروهای دیژیتال، مهارکننده های کانال کلسیم یاآمیودارون جهت کمک به آهسته نمودن ضربان قلبتان استفاده کنید.
 ممکن است شما نیاز به جراحی ، ضربان ساز یا سایر اعمال پزشکی داشته باشید . این امر بستگی به علت زمینه ای و سطح ناتوانی شما دارد .

من چگونه می توانم خطر سکته مغزی را کاهش دهم ؟
ممکن است پزشک شما داروهایی را جهت پیشگیری از ایجاد لخته خون برای شما تجویز نماید . 2 نمونه از این داروها ، داروهای ضدانعقادی و ضدپلاکتی مانند وارفارین وآسپرین می باشند .
 همواره به پزشک ، دندانپزشک و داروساز خود بگویید که از  وارفارین یاآسپرین  استفاده می کنید .
اگر دچار هر گونه خونریزی یا کبودشدگی غیر طبیعی یا سایر مشکلات شدید، فورا با پزشک خود مشورت کنید .
 اگر قرص وارفارین مصرف می نمایید در فواصلی که پزشکتان ان را تعیین می نماید ازمایش خون
(PT و  INR)بدهید.این فواصل نباید بیشتر از یک ماه باشد.
 منبع : دانشگاه عوم پزشکی و خدمات درمانی تهران

نوشته شده در سه شنبه 89/2/14ساعت 2:40 عصر توسط دکتر نگو بلا بگو نظرات ( ) |

آریتمی (اختلال ریتم قلبی) به چه مفهوم است ؟
آریتمی عبارت است از ریتم غیر طبیعی قلب . این حالت ممکن است تنها به شکل یک مکث موقت بوده و آنقدر کوتاه باشد که تعداد ضربان کلی قلب را تحت تاثیر قرار ندهد یا در عوض ممکن است سبب شود که ضربان قلب بسیار سریع یا بسیار آهسته باشد. برخی آریتمی ها سبب بروز هیچگونه علامتی نمی شوند . سایر آریتمی ها ممکن است سبب بروز علایمی همچون سبکی سر یا سرگیجه شوند .
دو نوع اصلی آریتمی وجود دارد : برادی کاردی زمانی رخ می دهد که ضربان قلب بسیار آهسته است (کمتر از 60 ضربان در دقیقه)‌. تاکی کاردی هم زمانی ایجاد می شود که ضربان قلب بسیار سریع است(بیش از 100 ضربه در دقیقه ) .
 
علایم آریتمی چه هستند ؟
 در صورتیکه آریتمی کوتاه باشد، معمولا فاقد هرگونه علامتی است . تنها ممکن است به صورت حذف یک ضربان قلب باشد که شما به ندرت متوجه آن می شوید .
ممکن است احساس لرزش (ارتعاش) در قفسه سینه یا گردن ایجاد گردد .
 زمانیکه آریتمی ها شدید بوده یا آنقدر طول بکشند که عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار بدهند ، ممکن است قلب قادر به پمپ کردن خون کافی به بدن نباشد . این امر منجر به احساس خستگی یا سبکی سر یا بیحالی می شود . همچنین ممکن است منجر به مرگ گردد .
 تاکیکاردی می تواند منجر به کاهش توانایی پمپ کردن قلب و در نتیجه تنگی نفس ، درد قفسه سینه ، سبکی سر یا کاهش سطح هوشیاری شود. ممکن است این حالت در صورت شدید بودن منجر به حمله قلبی یا مرگ شود .
 
آریتمی ها چگونه درمان می شوند ؟
پیش از درمان، پزشک می بایست بداند که یک آریتمی در قلب شما چگونه آغاز می شود؟ و آیااین آریتمی غیر طبیعی می باشد یا نه؟یک نوار قلبی یا الکتروکاردیوگرام (ثبت پیام های الکتریکی ایجاد شده توسط قلب بر روی کاغذ) اغلب جهت تشخیص آریتمی ها به کار می رود . سایر راههای بررسی محل شروع آریتمی استفاده از دستگاه ثبت قابل حمل ، تستهای استرس ورزشی و بررسی های الکتروفیزیولوژیک (تعیین نقشه الکتریکی قلب شما ) می باشند .
راه های درمان آریتمی عبارتند از :
 تغییرشیوه زندگی.
داروهای ضد انعقاد جهت کاهش میزان خطر لخته شدن خون و سکته مغزی.
 داروهای پیشگیری وکنترل آریتمی و درمان شرایط مربوط به آن مانند پرفشاری خون، بیماری کروناری قلبی و نارسایی قلبی.
 یک ضربانساز که از یک باتری جهت کمک به تنظیم ضربان قلب شما استفاده می کند.
 دفیبریلاسیون قلبی و دفیبریلاتورهای قلبی کاشتنی (ICD ها ).
 جراحی.
انهدام (تخریب )بافت قلبی.
 
دفیبریلاسیون به چه مفهوم است ؟
 دفیبریلاسیون راهی برای تبدیل ضربان قلبی غیر طبیعی به ضربان قلبی طبیعی از طریق یک شوک الکتریکی کوچک می باشد .
ممکن است یک دفیبریلاتور قلبی کاشتنی (ICD)، زیرپوست ناحیه فوقانی قفسه سینه کاشته شود تا شوکهایی را ایجاد نماید و به عنوان ضربانساز عمل کند . زمانیکه ضربان قلب غیر طبیعی می شود ، این دستگاه آنرا شناسایی می کند .این دستگاه به شکل 24 ساعته عمل می کند .
 
انهدام بافت قلبی به چه مفهوم است ؟
 این روش، یک راه اصلاح آریتمی و برگشت قلب به ریتم طبیعی می باشد.
 این روش از طریق تعبیه یک لوله نازک (یک کاتتر)‌در سیاهرگ شما و هدایت آن به عضله قلبی صورت می گیرد .
 نوک کاتتر میزان زیادی انرژی را آزاد می کند ونواحی بسیار کوچکی از بافت قلبی را که سبب ایجاد پیام های الکتریکی غیرطبیعی می شوندرا تخریب می نماید .
من چگونه می توانم بیشتر یاد بگیرم ؟
با پزشک ، پرستار یا مشاور سلامتی خود مشورت کنید . اگر مبتلا به بیماری قلبی می باشید یا قبلا دچار سکته مغزی شده اید، ممکن است اعضای خانواده شما در معرض خطر باشند . ایجاد تغییرات در شیوه زندگی آنها جهت کاهش میزان خطر مهم است .
شما می توانید از کتابچه ها و بروشورهای علمی جهت انتخاب زندگی سالمتر و کاهش میزان خطر ، کنترل بیماری و مراقبت از افراد مورد علاقه تان استفاده کنید .دانایی توانایی است بنابراین بیشتر بیاموزید و بیشتر زندگی کنید.
منبع : دانشگاه عوم پزشکی و خدمات درمانی تهران

نوشته شده در سه شنبه 89/2/14ساعت 2:35 عصر توسط دکتر نگو بلا بگو نظرات ( ) |

شرح بیماری
پرولاپس‌ دریچه‌ میترال‌ یک‌ اختلال‌ نسبتاً شایع‌ و اغلب‌ خوش‌خیم‌ که‌ در آن‌ دریچه‌ میترال‌ (واقع‌ در سمت‌ چپ‌ قلب‌) دارای‌ ناهنجاری‌ مختصر بوده‌ و می‌تواند درجاتی‌ از نشت‌ دریچه‌ای‌ (نارسایی‌ میترال‌) را به‌ همراه‌ داشته‌ باشد. پرولاپس‌ دریچه‌ میترال‌ یک‌ صدای‌ قلبی‌ خاص‌ ایجاد می‌کند که‌ ممکن‌ است‌ با گوشی‌ پزشکی‌ شنیده‌ شود. این‌ اختلال‌ در خانم‌های‌ جوان‌ تا میانسال‌ شایع‌تر است‌.

علایم‌ شایع‌

·         اغلب‌ علامتی‌ وجود ندارد و این‌ اختلال‌ در طی‌ یک‌ معاینه‌ معمول‌ کشف‌ می‌گردد.

         درد سینه‌ (تیرکشنده‌، مبهم‌ یا فشارنده‌)

·         خستگی‌، کوتاهی‌ نفس‌

·         منگی‌

·         اضطراب‌

·         احساس‌ سبکی‌ سر هنگام‌ برخاستن‌ از حالت‌ نشسته‌ یا خوابیده‌

·         تپش قلب

علل‌

·         علت‌ این‌ اختلال‌ در بسیاری‌ موارد ناشناخته‌ است‌.

·         بعضی‌ شواهد نشان‌دهنده‌ ارثی‌ بودن‌ این‌ اختلال‌ بوده‌اند.

·         این‌ اختلال‌ ممکن‌ است‌ با بیماری‌های‌ مادرزادی‌ قلب‌ همراه‌ باشد.

 

عوامل تشدید کننده بیماری
وجود کاردیومیوپاتی، تب‌ روماتیسمی‌ یا بیماری عروق کرونر


پیشگیری‌
ندارد.

عواقب‌ موردانتظار
معمولاً یک‌ اختلال‌ خوش‌خیم‌ است‌ که‌ زندگی‌ طبیعی‌ را مختل‌ نمی‌کند.


عوارض‌ احتمالی‌

·         خطر بروز عوارض‌ اندک‌ است‌.

·         نارسایی‌ میترال‌ (پس‌ زدن‌ خون‌ از طریق‌ دریچه میترال)

·         به‌ ندرت‌ بروز عوارض‌ زیر
    نارسایی احتقانی قلب  ،سکته‌ مغزی‌ ، آندوکاردیت‌ عفونی‌ (التهاب‌ پوشش‌ داخلی‌ قلب‌، به‌ ویژه‌ در ناحیه‌ دریچه‌های‌ قلبی‌)


درمان‌

· برای‌ اکثر بیماران‌ درمانی‌ نیاز نیست‌. ارزیابی‌ بیشتر ممکن‌ است‌ هر 3-2 سال‌ یکبار صورت‌ گیرد به‌ ندرت‌ جراحی‌ دریچه‌ قلب‌ برای‌ برخی‌ بیماران‌
خاص‌ که پرولاپس شدید دارند در نظر
گرفته‌ شود مصرف‌ آنتی بیوتیک ها جهت‌ هرگونه‌ اعمال‌ دندانپزشکی‌ یا اقدامات‌ جراحی‌ بالقوه‌ غیراستریل‌ (مربوط‌ به‌ مجاری‌ ادرار یا روده‌ها) و...توصیه‌ می‌گردد(البته در پرولاپس خفیف نیاز به پیشگیری آنتی بیوتیکی جهت این اعمال نیست)

داروها

معمولاً دارویی‌ نیاز نیست‌. در صورت‌ وجود علایم‌ (مثلاً درد سینه‌) داروهای‌ قبلی‌ یا سایر درمان‌ها ممکن‌ است‌ تجویز شود.

 

فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری


محدودیتی‌ وجود ندارد


رژیم‌ غذایی‌

· رژیم‌ خاصی‌ نیاز نیست‌. میزان‌ مصرف‌ مایعات‌ را در حد معمول‌ توصیه‌ شده‌ حفظ‌ کنید.

· در مورد بعضی‌ علایم‌ نظیر تپش‌ قلب‌، قطع‌ مصرف‌ کافئین و الکل ممکن‌ است‌ سودمند باشد.

منبع : دانشنامه رشد با اندکی تغییر    دی:

 



نوشته شده در یکشنبه 89/2/12ساعت 1:12 عصر توسط دکتر نگو بلا بگو نظرات ( ) |

اقدامات اولیه در ایست قلبی و تنفسی و راهنمای عملیات احیاء

منظور از ایست قلبی ، حالتی است که ضربان قلب کاملاً از بین می رود و منظور از ایست تنفسی ، از کار افتادن تنفس خودبخودی در فرد می باشد . این حالات می تواند به دنبال سکته قلبی ، شوک ، خونریزی های بسیار شدید ، گیر کردن اجسام خارجی در حلق ، غرق شدگی ، برق گرفتگی و … رخ دهد .

اقدامات اولیه :

چنانچه پس از وقوع ایست قلبی – تنفسی در کمتر از ? الی ? دقیقه به فرد مصدوم رسیدگی شود و عملیات احیاء وی شروع گردد ، شانس زنده ماندن وی بالا خواهد رفت . قل از شروع عملیات احیاء قلبی – ریوی ، باید مطمئن شد آیا فرد وقاعآق دچار ایست قلبی – ریوی شده است یا خیر ، چرا که انجام عملیات احیاء قلبی – ریوی بر روی فردی که دچار ایست قلبی نشده باشد ، می تواند منجربه ایست قلبی و مرگ وی شود .

جهت اطمینان از ایست تنفسی با مشاهده حرکات تنفسی قفسه سینه می توان به وجود تنفس در مصدوم پی برد و یا می توان گوش یا گونه خود را نزدیک دهان وی قرار دهد تا صدای تنفس وی را شنید یا جریان آن را حس کرد . سپس نبض بیمار را بررسی نمود .

بهترین محل نبض در بچه های کوچک ، نبض شریان رانی است که در ناحیه کشاله ران لمس می شود وبهترین محل نبض در بچه های بزرگتر و بالغین نبض گردنی است که در ناحیه گردن و پشت نای قرار دارد . لمس نبض باید با دو انگشت نشانه و میانی صورت گیرد در صورتی که هیچ گونه نبضی احساس نشد و یا مصدوم تنفس خودبخودی نداشت

عملیات احیاء باید مطابق دستور ذیل انجام شود :

1. بیمار را به پشت خوابانده ، وی را به آرامی تکان داد تا پاسخش به تحریک مشخص شود.

2. اگر بدون پاسخ بود ، راه های تنفسی وی چک شود . چنانچه راه تنفسی بسته است ، با کمک انگشت راه تنفسی وی باز شود و چنانچه راه تنفسی باز بود ولی نفس نمی کشید ، تنفس مصنوعی شروع شود .

3.گردن وی را به جلو و سر او را به عقب خم نمایند .

4. دو تنفس مصنوعی مناسب دهان به دهان به وی داده شود .

5. نبض های وی لمس شود . اگر ضربان نبض ها لمس شد . باید به تنفس مصنوعی ادامه داد و اگر لمس نشد ، ماساژ قلبی را شروع کرد .

6. جهت انجام ماساژ قلبی باید دست چپ خود را به حالت ضربدر بر پشت دست دیگر گذاشته ، پاشنه دست راست را بر روی جناغ سینه به اندازه دو بند انگشت بالاتر از محل دو شاخه شدن جناغ قرار داد . آرنج ها نباید خم شوند و به کمک وزن بدن ، یک فشار محکم به قفسه سینه وارد شود تا جناغ سینه به اندازه تقریب 4 الی5 سانتیمتر داخل برود .

تعداد ماساز قلبی باید حدود 80 -100  بار در دقیقه باشد و به ازاء هر 30 ماساژ قلبی باید 2 تتفس مصنوعی با روش دهان به دهان داده شود . در صورتی که فرد دیگری به امدادگر کمک می کند ، باید به ازاء هر 15ماساژ قلبی فرد دوم ، 2 تنفس مصنوعی به وی بدهد .

7. پس از گذشت یک دقیقه عملیات به مدت 5-4 ثانیه جهت لمس نبض گردنی متوق نمود . اگر نبض لمس شد ، ماساژ قلبی را قطع نموده و چنانچه تنفس هم برقرار شده ، تنفس مصنوعی را متوقف کرد . در صورت عدم لمس نبض و عدم برقراری تنفس خودبخودی ، باید ماساژ قلبی و تنفس مصنوعی را مجدداً شروع کرد و هر3 دقیقه یک بار ، جهت لمس نبض ها به مدت 5-4 ثانیه عملیات را متوقف نمود .

نکات مهم :

1.فرد را نباید روی سطح نرم تشک و تختخواب خواباند ، بلکه سطح سختی مثل کف اتاق بهتر است .

2. در تنفس دهان به دهان ، باید بینی مصدوم را با دو انگشت خود بست ، تا هوایی که به ریه هایش دمیده می ود . مستقیماً از آن خارج نشود .

3.موقعیت سر و گردن را باید درست تنظیم کرد .

4. طی عملیات احیاء یک نفر را جهت خبرکردن اورژانس یا پزشک مأمور نمود .

5. باید دهان فرد کمک کننده با دهان مصدوم کاملاً مماس باشد ، تا هوایی از بین انها خارج نشود .

6.عملیات احیاء‌را باید تا زمانی که یک فرد با تجربه یا پزشک بر بالین بیمار برسد و یا تا زمانی که وی به درمانگاه منتقل شود ، ادامه داد .

چنانچه مصدوم مشکوک به ضایعه نخاعی است باید سر را مختصری به عقب کشیده ، به آرامی کمی به عقب خم نموده – سپس تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی را ادامه داد
منبع :  پزشکان بدون مرز با اندکی تغییر     دی::


نوشته شده در یکشنبه 89/2/12ساعت 12:52 عصر توسط دکتر نگو بلا بگو نظرات ( ) |

داروی دیگوکسین ( DIGOXIN )


دیگوکسین برای افزایش قدرت قلب به عنوان تلمبه تجویز می شود. این دارو با بهبود تعداد ضربان قلب و ضرباهنگ آن چنین تأثیر می گذارد. در نتیجه ، گردش خون بهبود یافته و علایم ناشی از وضعیت بد کارکرد قلب مثل تنگی نفس و تورم دست ها و پاها کاهش می یابد.


چگونگی مصرف
دیگوکسین معمولاً روزی یک بار تجویز می شود. مهم است که دارو هر روز در ساعت یکسانی مصرف شود. معمولاً بهتر است که صبح ها ناشتا خورده شود تا کمتر فراموش شود. البته اگر عادت دارید برای صبحانه غلات برشته بخورید، مراقب باشید دیگوکسین را حداقل یک ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از صبحانه مصرف کنید. (سبوس موجود در این غلات به دیگوکسین متصل شده از جذب آن جلوگیری می کند). هر روز پیش از مصرف دیگوکسین ، نبضتان را به یک دقیقه بشمارید. اگر این کار را بلد نیستید از یک پزشک یا پرستار بخواهید آن را برای شما بیاموزد. اگر نبضتان 60 دقیقه یا کمتر بود، پیش از مصرف داروی آن روز، با پزشکتان مشورت کنید، اگر دیگوکسین مایع مصرف می کنید فقط از قطره چکان مخصوصی که در جعبه دارو موجود است برای اندازه گیری مقدار موردنظر استفاده کنید. از دستورات پزشکتان به دقت پیروی کنید. اگر یک نوبت را فراموش کردید، اگر ظرف4 ساعت به یاد آورید مصرفش کنید. در غیراینصورت نوبت فراموش شده را رها کرده به برنامه دارویی معمولتان باز گردید. مقدار دارو را دو برابر نکنید. اگر به هر دلیل دارو را برای دو یا چند نوبت متوالی مصرف نکرده اید پیش از آغاز مجدد دارو با پزشکان مشورت کنید.
هشدارها و عوارض جانبی
درصورت بروز هریک از نشانه های زیر مصرف دیگوکسین را قطع کرده ، و با پزشکتان تماس بگیرید: بی اشتهایی ، اسهال ، تهوع ، استفراغ ، گیجی ، تاری دید (مشاهده یک هاله زرد متمایل به سبز اطراف چراغ ها)، تورم دست ها و پاها، تنگی نفس ، افزایش وزن ناگهانی 1/5 کیلوگرم ، در 24 ساعت )، تپش قلب (احساس تکان خوردن شدید قلب در قفسه سینه )، یا نبض زیر 60 در دقیقه .
موارد احتیاط
در صورت وجود هریک از موارد زیر پیش از مصرف دیگوکسین ، پزشکتان را مطلع سازید:
حساسیت به دیگوکسین
باداری یا شیردهی
مصرف داروهای دیگر؛ به ویژه دیگر داروهای دیجیتالیس یا داروهای قلبی دیگر. (آمیودارون ، مسدودکننده های کانال کلسیمی ، پروپافنون ، کینیدین )؛ داروهای پرفشاری خون (مسدودکننده های کانال کلسیمی )؛ مهارکننده های اشتها (قرص های کاهش وزن ، آمفتامین ها)؛ داروهای آسم ، سرفه ، سرماخوردگی ، و سینوزیت ؛ داروهای کاهش کلسترول خون (کلستیرامین ، کلستیپول )؛ داروهای مدر و داروهایی که موجب دفع پتاسیم از بدن می شوند؛ و داروهای حاوی پتاسیم
سابقه یا ابتلا به بیماری های کلیوی
هنگام مصرف دیگوکسین توصیه می شود
به طور مستقیم به پزشکان مراجعه کنید تا بهبودتان را زیر نظر داشته باشد.
یک برگه شناسایی پزشکی همراه داشته باشید که نشان دهد دیگوکسین مصرف می کنید.
دیگوکسین را دور از دسترس کودکان ، و دور از گرما، نور مستقیم ، و حرارت مرطوب نگهداری کنید (در این شرایط دیگوکسین فاسد می شود).
دیگوکسین تاریخ مصرف گذشته را دور از دسترس کودکان در توالت دور بریزید.
قرص های 25% میلی گرم دیگوکسین کوچک و سفید بوده ، شبیه برخی قرص های مدر می باشند. مراقب باشید آنها را با هم اشتباه نکنید. بهتر است هیچگاه قرص های مختلف را داخل یک ظرف مخلوط نکنید.
هنگام مصرف دیگوکسین نباید
شکل دارو، مثلاً قرص و کپسول ، را تغییر دهید. زیرا اگرچه تعداد دارو یکسان باشد، اشکال مختلف دارویی به مقادیر متفاوتی جذب می شوند.
اگر در حال مصرف یک داروی مدر دفع کننده پتاسیم از بدن هستید، مکمل پتاسیم خود را حذف کنید. اگر بدنتان پتاسیم کافی نداشته باشد، ممکن است مسمومیت با دیگوکسین رخ دهد. اگر نمی توانید مکمل پتاسیمی مصرف کنید از پزشکان بخواهید نوع دیگری از دارو را به شما تجویز کند.
بر گرفته از سایت پزشکان بدون مرز


نوشته شده در شنبه 89/2/4ساعت 2:21 عصر توسط دکتر نگو بلا بگو نظرات ( ) |


Design By : Pichak